Вовед во природно боење

Вовед во природно боење
За општеството да биде одржливо, тоа бара нови начини на работа и соработка. Треба да најдеме нови начини да ги искористиме природните ресурси со кои располагаме.
Нашите нови работилници, со менторката модна дизајнерка Ирина Тошева, се одржаа во основното училиште „Ванчо Прке“ во Виница SOU “Vanco Prke” – Vinica. Работилницата „Вовед во природно боење“ траеше цели 3 дена работа и за време на истата успеавме да размениме многу вештини, информации и знаења поврзани со одржливата мода и текстил.
Научивме како да користиме природни растенија (ботанички бои) во комбинација со памук. Создадовме убави портокалови и жолти бои од оризова слама и лушпа, кора од кромид, куркума, зелената и виолетовата боја ги добивме од зелка и темно црвена од цвекло. Младите се збогатиа со искуства и со локални материјали од мов и листови од орев. Исто така, користевме лигнин за боење на органскиот памук. Лигнинот се разложува во процесот на готвење на оризова слама, така што влакната може да се одвојат едни од други и да станат каша. Второ, само за целулозата, лигнинот е најчестиот полимер во природата. Резултатот – убава жолта боја.
Сакаме да работиме со што е можно повеќе одржливи материјали и, онаму каде што е можно, се трудиме да набавиме крајни линии и материјали кои инаку би оделе на отпад.
Овие три дена беа одлична шанса за младите да добијат еден куп одговори за одржливоста, културата на ткаење со рачен разбој и користење на оризовата слама и остатоци од текстил за да почнат да создаваат уникатни комбинации.
Со поддршка на Програмата за мали грантови на ГЕФ, младите имаа можност да користат нови машини за шиење и оверлок. Им благодариме на наставниците од училиштето „Ванчо Прке“, кои сите овие денови беа тука да ни помогнат да научиме и да ја разбудиме младоста во себе.
Подготвени сте да се придружите на нашето патување?
.

.

Проектот „Земјоделските остатоци како текстилна суровина и дизајн материјал во општина Кочани“ е спроведен од страна на Македонското Модно Здружение-Концепт Моден Кластер, Скопје.
Проектот е финансиран од Програмата за мали грантови (ПМГ) на Глобален еколошки фонд (ГЕФ).
#GEFSmallGrantsProgramme #thegef1
Skills

Posted on

јуни 9, 2023

Skills

Posted on

јуни 9, 2023