Моќта на одржливоста – завршница на Моден Викенд Скопје (FWSK)

Моќта на одржливоста – завршница на Моден Викенд Скопје (FWSK)

Скопскиот моден викенд го заврши своето 27-мо издание, оставајќи зад себе ехо од трансформативни дискусии, еклектични дизајни и иновативни одржливи концепти. Тридневниот настан, сместен во неконвенционалeн, и необично адаптиран амбиент  на комплексот Урбан Гарден – Голден Арт, беше епицентар на иновативна мода и на  значаен дијалог, позиционирајќи го Скопје како потврден претходник во промовирањето на свесната мода во регионот.

Спој на уметност и мода беа трите денови на овој настан, а во тој правец беше и заокружувањето во последниот ден со моќни интеракции. Прво стартуваше работилницата “Redesign” by SIEC и гардеробé, која е некој интересен спој на традициите и новото време, а потоа се отвори клучната јавна дебата на тема „Улогата на заедницата во свесниот дизајн“, на која зборуваше уметникот, чие творештво поттикнува дијалог помеѓу човештвото и неговата околина Никола Узуновски, а беше модерирана од Љубица Ангелкова. Ставовите околу тоа како дизајнот и науката се вклучени во уметничките истражувања и како може да се влијае врз заедницата со свесен дизајн, ставовите на овој уметник ги открија и  перспективите за можна вклученоста на заедницата во воведувањето на нова ера на свесен, одржлив дизајн.

Новите таленти беа центар на вниманието со иновативните колекции на студентите по моден дизајн од школата СКАЛА „Џолев и уметности“, со поддршка на Фондацијата Божиновски. Овие свежи лица на модната сцена го покажаа своето разбирање за одржливата мода, испорачувајќи дизајни кои предизвикуваат размислување и кои ја балансираат естетиката со одговорноста.

Одржливост во акција презентираше и Хана Зеќа, основачот и дизајнерот на Fight or Flight Studio, презентирајќи го нејзиното одлично шоу, „Deadstock Generated“, кое беше живописно претставување на одржливите дизајнерски филозофии, истакнувајќи го потенцијалот на занемарените материјали во создавањето модни ремек-дела.

Есенското издание на Моден викенд Скопје своето финале го имаше во необичната колекција претставена од дизајнерката Амра Исмани под нејзиниот бренд AЯMMA, во револуционерна соработка со IQOS. Овој последен сегмент беше хармоничен спој кој ја опфати и суштината на овој трансформативен настан.

Во трите денови на оваа иста локација свој корнер имаа и:

– Мирјана Јосифоска, позната по своите одржливи капи изработени од етички, рециклирани и природни материјали

– Академската сликарка Љубица М. Солак со колекцијата „ANABASIS“, истакнувајќи ја елвацијата  на модата преку уметност

– Магдалена Таневска, одржлив моден дизајнер посветен на придонесот за поодржлив начин на живеење и работа со својот нов бренд NOT COL

– Александар Топиќ, мултиталентиран дизајнер од Нови Сад, Србија, кој ги прикажа своите уникатни креации.

Организаторот и со ова 27. издание ја потврди трансформативната суштина на Моден викенд Скопје, нагласувајќи ја неговата улога дека е повеќе од настан – тоа е револуционерно движење кое инволвира многуте страни да навлезат длабоко во повеќеслојната област на современата модна култура и да се приклучат во обликувањето на иднината каде што модата ја надминува естетската привлечност и станува средство за влијателни, одржливи промени.

Ова издание на Модниот викенд Скопје постави и нов репер на модната сцена, поттикнувајќи дијалози за промени и истражувајќи ја длабоката улогата на заедницата во обликувањето на свесните модни наративи. Инспиративниот спој на дизајнот, одржливоста и ангажманот на заедницата на Моден викенд Скопје (FWSK) ја утврди позицијата на Скопје во одржливата модна сфера и инспиратор во поширокиот регион.

Оваа обемна и издржана програмата немаше да се реализира без поддршка на пријателите и покровителите на FWSK

Комплексот Golden Art’s Urban Garden, официјалната локација и Генералниот покровител на FWSK, понуди неконвенционална, но софистицирана позадина на овој моден ивент. Локацијата е избрана да биде засолниште на иновативната мода и плодно тло за одржливи идеи и разговори во текот на планираните три дена.

 

Спојот на модата и одржливоста ќе го презентираме и преку официјалното возило на FWSK – FORD. Елитните модели на брендот, еколошкиот KUGA и електричното чудо Mustang MACH-E, ќе го красат настанот со своето присуство, покажувајќи го врвот на хибридните и електричните иновации.

 

Нашиот нeжен партнер, “Perwoll”, и оваа година е со нас, зошто е познавач на грижата за ткаенините повеќе од шест децении и е шепот на нега и грижа на секоја облека: “Оживејте ја свежината! Започнете го патувањето со Perwoll Renew за трикратно продолжен век на вашата облека”.

 

Суштината на уживањето и начин да ги прославиме сите моменти, се спојува во дружењето со Мартинии, пијалак за најдобро споделено време. Martini, Time best shared.

Воздухот на FWSK ќе биде надополнет со блескавите мириси од нашиот партнер за убавина, COSMO, одбележувајќи ја сезоната со нивните препознатливи парфеми, зошто Космо, е уживање во убавината на живеењето.

Нашите модели стилизирани од нашиот официјален партнер за коса, Alfaparf Milano Professional, ќе бидат во еден убав и корисен уметнички сојуз со СУГС „Димитар Влахов“.

 

Естетските шепотења на Pierre Cardin Cosmetics, во соработка со „School of Beauty ART“, ќе го обојат овој викенд во возвишени нијанси, како момент на откривање на мистериите на беспрекорната шминка.

Прифатете ја вашата вродена елеганција со реномираниот WE CARE – Заземи поза покажи став.

За атмосферата и комфорот на нашите дебати и тркалезни маси ќе се погрижи АЛМАК, кој создава амбиент за промислени дијалози и интелектуална удобност.

Гостите ќе бидат сместени во луксузната прегратка на Hotel Tim’s, официјалниот хотел на овој настан.

Биди и ти сведок на магичните рефлексии во огледалата на MG ART позади сцената.

MAYA e официјалната вода на настанот.

Гасто партнер е Amanti паста.

А Curaprox  – е тука да ни потврди дека здравата насмевка е клуч за успех.

 

За дополнителни прашања, контактирајте не на pr@fashionweekendskopje.mk

За Модниот викенд Скопје:

Моден викенд Скопје е платформа посветена на промовирање на модата, одржливоста и креативноста во срцето на Скопје, Северна Македонија. Со фокус на свесниот дизајн и модата, FWSK ги спојува новите и етаблирани таленти за истражување и славење на светот на модата што постојано се развива.

Skills

Posted on

октомври 1, 2023

Skills

Posted on

октомври 1, 2023