Едукативна посета на фабрика

Со едукативна посета на фабрика „БМФ” за ориз во с.Зрновци, организаторите на проект “Земјоделските остатоци како текстилна суровина и дизајн-материјал во општина Кочани” се запознаа со процесот на обработка на оризот и процесот на собирање на оризовиот отпад...

Заврши четвртина од стотката. Заврши 25-тото издание на Моден Викенд Скопје. Изданието на кое продефилираа нашите млади надежи, a, oвојпат, “главниот виновник“ за толкавата посетеност му ја доделуваме на Градскиот парк, Скопје.

Модниот Викенд ’25 започна во 12 часот кај езерцето во Парк, а првиот дел од “неофицијалниот“ почеток беше дебата на темата „Вработување на младите во модната индустрија“. На оваа дебата говорници беа Оливер Андреески – член на Управниот Одбор при Националниот...

Моден викенд Скопје под слоганот #NoWasteMK

Со затворањето на изложбениот салон во Битола и модниот перформанс на проектот „Кружната економија како модел за решавање на текстилниот отпад во Општина Штип“, успешно беше означен крајот на тридневното издание на настанот, во чиј фокус беше бавната мода и...

Денови на текстилната индустрија – промоција на младата генерација

Креативната работа на пет средни текстилни училишта и  Универзитетот “Гоце Делчев” Технолошко-технички факултет од нашата земја ќе биде презентирана преку модна ревија која ќе се случи на 24 октомври 2020 (сабота) во Домот на млади во Штип, во организација на...

„Нитка”- проект за оживување на заборавената традиција

Како древното занаетчиство може да преживее во современиот свет? Реализираниот проект  „Нитка” претставуваше соработка помеѓу нашиот Кластер, студентите, дизајнерката Ирина Тошева, Здружението на жени „Цвет Крушево” (за економско јакнење на жената преку изработка на...