Yarn development from rice straw

Yarn development from rice straw
Во текот на летото, навистина се задлабочивме во рафинирање на нашите идеи и оживување на нашиот производ. Нашата прва голема задача беше да откриеме како да извлечеме влакна од оризова слама.
Во моментов, нашиот главен фокус е да ја усовршиме уметноста на изработка на предиво од овие влакна-слама од ориз, а потоа да ги преземеме работите чекор понатаму во создавање прекрасна ткаенина токму од тоа предиво. Успеавме дури и да ги исткаеме влакната од оризова слама во основна шема, со многу помош и водство на нашата менторка Љубинка од Русиново.
Љубинка и ние ги здруживме силите за да создадеме нешто извонредно со мешање на волна и оризова слама. Овој текстилен експеримент нè одведе до различни композиции на ткаенина на рачен разбој, а на крајот завршивме со некои навистина единствени парчиња кои го комбинираат најдоброто од двата материјали.
Дознавме дека волната создава фантастична основа, особено кога се здружува со други влакна. И кога внесуваме сламени влакна, тоа е како засилување на моќта што не само што ги зголемува природните јачини на волната, туку и ги засилува нештата како отпорност на пламен и цврстина, што резултира со сериозно цврста ткаенина.
Она што не води напред во ова патување се еколошките и економските фактори кои се нераздвоен дел од современата игра. Посветени сме на изнаоѓање природни алтернативи за текстилот што може да се справи со некои од сложените еколошки прашања со кои се соочуваме. И ние сме убедени дека нашата работа може да направи вистински погодок во овие предизвици.
Проектот „Земјоделските остатоци како текстилна суровина и дизајн материјал во општина Кочани“ е спроведен од страна на Македонското Модно Здружение-Концепт Моден Кластер, Скопје.
Проектот е финансиран од Програмата за мали грантови (ПМГ) на Глобален еколошки фонд (ГЕФ).
Skills

,

Posted on

август 28, 2023

Skills

,

Posted on

август 28, 2023